Menu
Plan je bezoek

ROZE SALON: MODERNE DANS
Dansperformance en lezing
Zaterdag 18 januari 2025
11:00 - 17:00 uur

Museum de Fundatie Zwolle
Gratis toegankelijk met een geldig toegangsbewijs, reserveer een gratis ticket voor de lezing via museumdefundatie.nl. Reserveren voor de performance is niet nodig.

Museum de Fundatie verandert tijdens de tentoonstelling Marianne von Werefkin – pionier van het expressionisme drie maalin een ‘roze salon’; een ontmoetingsplek waarin er verbindingen met andere kunstdisciplines ontstaan, verschillende makers elkaar ontmoeten en het werk van Marianne von Werefkin in een breder perspectief wordt geplaatst. Hedendaagse makers – van studenten en veelbelovende talenten tot meer gevestigde namen – gaan in de roze salon in gesprek met het werk van Werefkin.

Tijden performances:
12:00 - 12:15 uur
15:00 - 15:15 uur

Op zaterdag 18 januari staat Museum de Fundatie in teken van moderne dans. Dans is een belangrijk onderdeel in het leven en werk van Marianne von Werefkin; in München leert ze de Oekraïense danser Alexander Sacharoff kennen. Sacharoff was hier lid geworden van de Neue Künstlervereinigung München en werkte onder andere samen met Wassily Kandinsky en pianist Thomas von Hartmann. Samen met zijn partner Clotilde von Derp behoorde Sacharoff tot de uitvinders van de expressionistische dans (Ausdrucktanz) in Duitsland. In 1919 begeleidde Werefkin het danskoppel als agent tijdens een tournee in Zwitserland. Later was Werefkin zelfs getuige bij het huwelijk van Sacharoff en Von Derp.

Performance ‘Alas, yes, yes, yes’

Dansers Gaja Caruso en Rosie Reith maakten voor de opening van de tentoonstelling Marianne von Werefkin - pionier van het expressionisme in opdracht van Museum de Fundatie de performance ‘Alas, yes, yes, yes’. Tijdens deze ‘roze salon’ zal de performance opnieuw twee keer te zien zijn.

In deze performance brengen Caruso en Reith het werk en leven van Werefkin tot leven door middel van beweging. Ze creëerden een duet dat gezien kan worden als een collage van Werefkins schilderijen, ontdekkingen en experimenten in combinatie met hun eigen interpretatie van hoe Werefkin – samen met andere makers – een zeker kunstmilieu creëerde. De titel ‘Alas, yes, yes, yes’ verwijst naar een quote van Werefkin uit Lettres a un Inconnu (Brieven aan een onbekende), haar gepubliceerde dagboek, dat ze bijhield tussen 1901 en 1905. In deze periode schilderde Werefkin niet, maar dacht ze veel na over haar rol als kunstenaar en wordt ze onder andere in de ‘roze salon’ in haar woonhuis aan de Giselastrasse in München omringd door dansers, schrijvers, muzikanten en andere kunstenaars.

Ik wil werken. Het is een obsessie. Een woest verlangen vreet aan mij om met kleur aan de slag te gaan. Ik zie met een ongelooflijke intensiteit figuren aan mijn oog voorbijtrekken.

Het vertrouwen heeft mij verlaten – de gewoonte om mezelf op de achtergrond te houden heeft de rest gedaan.

Ben ik een echte kunstenaar? Ja, ja, ja.

Ben ik een vrouw? Helaas. Ja, ja, ja.

Zijn de twee [waarschijnlijk verwijzend naar Werefkin en Jawlensky] in staat om als paar te werken? Nee, nee, nee.

Lees meer over de Roze Salon van Marianne von Werefkin

Lezing moderne dans

Directeur Beatrice von Bormann – tevens conservator van de tentoonstelling Marianne von Werefkin – pionier van het expressionisme – geeft een lezing over de ontwikkeling van de moderne dans aan het begin van de twintigste eeuw. In de lezing zullen verschillende dansers aan bod komen zoals Alexander Sacharoff, Clotilde von Derp, Rudolf von Laban en oprichter van de Ballet Russes Sergej Diaghilev.

De lezing start om 14:00 uur op de derde verdieping bij Hannema’s Museumbar en duurt zo’n 45 minuten. Een gratis ticket voor de lezing reserveer je hieronder.

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET VOOR DE LEZING