Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 25 juni 2022
  • Tot en met: 28 augustus 2022
  • Locatie: Kunsthal Hof 88

Schoonheid en vergankelijkheid - Kunsthal Hof 88

Aan het begin van de 17de eeuw beginnen Nederlandse kunstenaars stillevens te schilderen. In eerste instantie dient het stilleven vooral als oefening voor kunstenaars in opleiding, maar al snel wordt het een populair genre, met verschillende subgenres; zo zijn er ontbijt-, bloem-, fruit- en keukenstillevens, maar ook stillevens met vissen, jachtgerei of dood wild. Een bijzonder genre is het vanitasstilleven, waarop de objecten de kijker herinneren aan de eigen sterfelijkheid. Door de eeuwen heen is het stilleven een vaststaand gegeven gebleven in de kunstgeschiedenis. Schoonheid en vergankelijkheid laat een selectie van stillevens uit de collectie van Museum de Fundatie zien, met speciale aandacht voor het werk van Marri Oosterholt (1918-2012).

Door het hele oeuvre van Marri Oosterholt vormt de realiteit haar inspiratiebron en vertrekpunt. Ze schildert vooral minutieuze stillevens. Daarbij legt ze de nadruk op alledaagse, soms afgedankte, voorwerpen, zoals een halflege zak aardappelmeel, een stuk verweerd hout, een scherf van een vaas of een pijp. Vervolgens plaatst ze deze objecten vaak naast meer luxe voorwerpen, zoals een marmeren vrouwenkop, zijden bloemen of een rijk bewerkte stof. Met haar composities, licht- en kleurgebruik, stofuitdrukking en penseelvoering legt ze de aandacht op de schoonheid en expressie, die juist in afgedankte of alledaagse dingen te vinden zijn.  

Marri Oosterholt begint haar carrière als kunstenaar aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Rotterdam, in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog blijft ze trouw aan haar realistische manier van schilderen en verliest ze de aansluiting met de dan heersende tendensen in de beeldende kunst, zoals die van de abstractie. Desalniettemin blijft Oosterholt zichzelf vernieuwen en experimenteert ze met technieken en materialen. Haar werk is daarmee een geheel eigen variant op de figuratieve traditie van het stilleven.

Voor openingstijden en toegankelijkheid, ga naar de website van Kunsthal Hof 88.


  • Vanaf: 25 Jun 2022
  • Tot en met: 28 Aug 2022
  • Locatie: Fundatiefusions