Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 29 november 2013
  • Tot en met: 16 maart 2014
  • Locatie: Museum de Fundatie

Tropisch Koninkrijk - Hedendaagse kunst van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius.

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

De tentoonstelling ‘Tropisch Koninkrijk’ in Museum de Fundatie in Zwolle vond plaats in het kader van de viering ‘200 Jaar Koninkrijk’ en gaf een uitgebreid overzicht van de hedendaagse beeldende kunst van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius. Met werk van twintig kunstenaars presenteerde het museum een grote variëteit aan kunstvormen: van klassieke schilderijen tot moderne installaties. Een aantal kunstwerken werd speciaal voor de tentoonstelling op locatie gemaakt. De Nederlands-Caribische kunst onderscheidde zich door haar sterke internationale oriëntatie en multiculturele gelaagdheid. Hoofdsponsor van 'Tropisch Koninkrijk' was Koninklijke De Guijter & Co.

‘Cross culture and cross time’

‘Tropisch Koninkrijk’ bracht de laatste artistieke ontwikkelingen op de voormalige Nederlandse Antillen onder de aandacht. Het ging om internationaal georiënteerde schilder- en beeldhouwkunst, video, film, fotografie, keramiek en installaties. De kunst van de Caraïben wordt vooral in Midden-Amerika getoond, onder andere op de biënnales van Santo Domingo en Havanna. Kenmerkend is de zoektocht van de bewoners van de verschillende eilanden naar een eigen identiteit. Curaçaoenaar Felix de Rooy vatte de kern van deze zoektocht samen met de slogan: ‘Cross culture and cross time’. Een bepalende factor in de kunst van de Nederlandse Caraïben is de Afrikaanse- en Indiaanse erfenis. Daarnaast manifesteert zich binnen de mix van culturen de invloed van Nederland en Europa en ook die van het Midden-Oosten, want sommige kunstenaars op Curaçao en Aruba hebben Joodse en Libanese voorouders. Belangrijke thema’s, behalve de diaspora, zijn geschiedenis, religie, mythen en gebruiken, alsook de huidige sociaal-politieke situatie en niet te vergeten de overweldigende natuur. In veel gevallen ontstaat een boeiend spel van ‘fusions’ en een multiculturele gelaagdheid die de unieke positie van de zes Caribische eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden onderstrepen.

Verf, brons en sumpiñas

De twintig kunstenaars op de tentoonstelling gebruikten de meest uiteenlopende materialen, van traditionele media als verf en brons tot afvalproducten en organisch materiaal. Zo maakte Herman van Bergen speciaal voor ‘Tropisch Koninkrijk’ een reusachtige muur van sumpiñas, de typische doornstruiken van Curaçao. Hij gaf daarmee een stekelig commentaar – ook letterlijk – op de in meerdere opzichten gespleten gemeenschap op zijn eiland. Heleen Cornet toonde een reeks poëtische aquarellen op doek, gemaakt in het tropisch regenwoud van Saba. Zij liet daarbij geluiden van de eilandbewoners overgaan in klassieke muziek van Benjamin Britten. Yubi Kirindongo is in Nederland onder meer bekend van zijn deelname aan ‘ArtZuid 2011’ in Amsterdam. Werk van zijn hand bevindt zich in de collectie van museum Beelden aan Zee en is als langdurig bruikleen te zien in de beeldentuin van Museum de Fundatie bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. David Bade werd uitgenodigd voor ‘ArtZuid 2013’. In 2010 was een overzicht van zijn werk te zien in het GEM in Den Haag. Voor de beeldentuin van Museum de Fundatie maakte hij in 2012 de sculptuur Ins Blaue, de kolossale oranje ridderfiguur, die jaarlijks afreist naar het Lowlands-festival in Biddinghuizen. Beide kunstenaars toonden op de expositie in Zwolle hun meest recente werk.

Eerste museale overzicht

‘Tropisch Koninkrijk’ was het eerste grootschalige museale overzicht in Nederland van de hedendaagse beeldende kunst van alle zes eilanden in het Nederlands-Caribische gebied. In totaal werden zo’n 130 objecten geëxposeerd. Bijzondere aandacht ging uit naar de specifieke ontwikkelingen en achtergronden van deze kunst, waaronder de relatie met Nederland. De van oudsher sterke culturele band tussen Nederland en de overzeese gebieden bleek onder meer uit de nauwe samenwerking van het Instituto Buena Bista op Curaçao en Ateliers 89 op Aruba met verschillende kunstacademies en andere Nederlandse kunstinstellingen. Instituto Buena Bista is officiëel partner van KABK, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

‘Tropisch Koninkrijk’ werd samengesteld door kunsthistoricus en publicist Maarten Jager. Hij selecteerde de volgende kunstenaars: David Bade, Herman van Bergen, René Emil Bergsma, Ruben La Cruz, Yubi Kirindongo, Tirzo Martha, Felix de Rooy & Kirk Claes, Evelien Sipkes, Ellen Spijkstra (Curaçao); Ciro Abath, Stan Kuiperi, Elvis Lopez, Osaira Muyale en Ryan Oduber (Aruba); Nochi Coffie en Winfred Dania (Bonaire); Ras Mosera (St. Maarten); Heleen Cornet en Glenda Heyliger (Saba); Magumbo Muntu (St. Eustatius).

Bij de tentoonstelling verscheen een drietalige catalogus (Nederlands / Papiaments / Engels), met bijdragen van Maarten Jager, Adi Martis, Felix de Rooy en Maaike Staffhorst, die werd uitgegeven door Uitgeverij de Kunst. ‘Tropisch Koninkrijk’ is mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Overijssel en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hoofdsponsor was Koninklijke De Gruijter & Co., overige sponsors waren Maduro & Curiel’s Bank N.V. en BCD Holdings.


  • Vanaf: 29 Nov 2013
  • Tot en met: 16 Mar 2014
  • Locatie: Museum de Fundatie