Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 01 juni 2013
  • Tot en met: 10 augustus 2015
  • Locatie: Museum de Fundatie

Van Turner tot Appel - Topstukken uit de eigen collectie

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

Onder de titel 'Van Turner tot Appel' werd tot 9 augustus 2015 in Zwolle een selectie werken uit eigen collectie getoond. Vanaf 5 september 2015 zal in Zwolle een deel van de eigen collectie in een veranderde opstelling te zien zijn, in Kasteel Nijenhuis wordt naast de tijdelijke tentoonstellingen eveneens werk uit eigen collectie getoond.

De eigen collectie van Museum de Fundatie kent vele grote namen uit meer dan vier eeuwen kunstgeschiedenis. Begin 2010 was het museum wereldnieuws met de ontdekking in de eigen collectie van het schilderij De molen ‘Le blute-fin’ van Vincent van Gogh. Onder de titel ‘Van Turner tot Appel’ is een presentatie van topstukken uit de eigen collectie samengesteld, met werken van schilders als William Turner, Charles-François Daubigny, Vincent van Gogh, Isaac Israëls, Piet Mondriaan, Auguste Herbin, Francis Picabia, Franz Marc, Constant Permeke, Gino Severini, Karel Appel en vele anderen. 

Uit de beeldhouwkunstcollectie is werk te zien van onder meer Edgar Degas, Charles Despiau, Alexander Archipenko, John Rädecker, Ossip Zadkine, Marino Marini en Lynn Chadwick. De collectie werd grotendeels bijeengebracht door voormalig Boijmans-directeur Dirk Hannema (1895-1984). Hannema ging in 1958 wonen op Kasteel het Nijenhuis, tussen Heino en Wijhe, en stelde daar zijn kunstcollectie open voor publiek. In 2005 kwam het museum in Zwolle erbij. Tegenwoordig beheert de Fundatie ook de kunstcollectie van de Provincie Overijssel, met daarin de grootste verzameling werken ter wereld van Bauhaus-leerling en meesterportrettist Paul Citroen. De collectie van Museum de Fundatie wordt voortdurend uitgebreid. Recente aanwinsten zijn Devant la maison au toit jaune van Marc Chagall en Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET) van Jan Fabre.


  • Vanaf: 01 Jun 2013
  • Tot en met: 10 Aug 2015
  • Locatie: Museum de Fundatie