Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 06 juni 2014
  • Tot en met: 26 oktober 2014
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

WOOD WORKS - Houtsculpturen van Luuk van Binsbergen

LET OP: DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

Bij zijn afstuderen aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in 2012 werd Luuk van Binsbergen (1987) door NRC-Handelsblad opgemerkt als een van de meest talentvolle nieuwkomers van dat jaar. Al even opmerkelijk zijn het materiaal en gereedschap waarmee de Enschedese beeldhouwer werkt: boomstammen en motorzaag. Terugkerende begrippen in het nog prille oeuvre zijn ‘balans’, ‘ritme’, ‘beweging’, ‘verbinding’ en ‘contrast’. De tentoonstelling ‘WOOD WORKS’ in en rond Kasteel het Nijenhuis is zijn eerste museale solopresentatie. De houtsculpturen in de beeldentuin werden speciaal voor de locatie gemaakt. In de kamers van kasteel is een selectie kleinere werken te zien die Van Binsbergen al eerder maakte.

Hout is voor Van Binsbergen wat verf is voor een schilder. Hij is er als het ware mee vergroeid. De oorspronkelijke vorm van de boomstam geeft hem al aanwijzingen voor hoe het kunstwerk er uiteindelijk uit gaat zien. “Maar dat komt niet per se meteen,” zegt Van Binsbergen. “Soms moet ik het er echt uittrekken. Dan ligt het hout maanden in mijn atelier, zonder dat ik er wat mee doe. Ik kijk er wel elke dag naar, misschien wel honderd keer, en dan ineens begin ik de mogelijkheden te ontdekken. Dat heeft vaak te maken met werk waar ik in de tussentijd mee bezig ben geweest. Het is een proces van continu door ontwikkelen. De beelden grijpen allemaal in elkaar.”

Hij laat zich in principe leiden door een van te voren bepaalde methode. “Dan spreek ik met mezelf bijvoorbeeld af om schijven te zagen waarvan de dikte bij elke volgende schijf met één-derde toeneemt”, zegt Van Binsbergen. “Met die schijven ga ik vervolgens het beeld opbouwen. Ik zou ze dan trapsgewijs kunnen stapelen, om maar wat te noemen, waarbij de ene schijf steeds op twee-derde deel van de andere schijf rust. Door die herhaling en beredeneerde variatie krijg je vanzelf een sterke structuur, die een tegenwicht biedt aan de grilligheid van de boomstam.” De gekozen methode is overigens niet zaligmakend. Van Binsbergen:

“Je moet niet bang zijn om van je plan af te wijken. Ik kan tijdens het werken zomaar een zijpad inslaan, gewoon omdat zich nieuwe mogelijkheden aandienen die ik eerder niet zag.”

Hij vindt het belangrijk dat er bij alle regels die hij zichzelf stelt ook een zekere speelsheid in het beeld zit: “In feite is dat hele beeldhouwen van mij begonnen met het spelen in het bos rond Haaksbergen, waar ik opgegroeid ben. Ik heb eigenlijk altijd bos om mij heen gehad.” Van Binsbergen verwerkt alleen bomen die om verschillende redenen al gekapt zijn of omgewaaid. Hij zou nooit bomen speciaal voor zijn kunst omzagen. In zekere zin verlengt hij zelfs hun bestaan: “Met mijn beelden geef ik het hout een tweede leven.”


  • Vanaf: 06 Jun 2014
  • Tot en met: 26 Oct 2014
  • Locatie: Kasteel Het Nijenhuis