Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 21 september 2018
  • Tot en met: 06 januari 2019
  • Locatie: Museum de Fundatie

Yuri Honing & Mariecke van der Linden - Goldbrun

Als vervolg op het album Goldbrun, waarmee Yuri Honing de prestigieuze Edison Jazz Award 2018 in de wacht sleepte, richt hij samen met kunstenaar Mariecke van der Linden vanaf 22 september 2018 een ruimte in bij Museum de Fundatie. Met muziek, schilderijen en installaties reflecteren zij in een ‘Gesamtkunstwerk’ op Europa. De presentatie wordt ingepast in de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear. Hun visie op Europa verhoudt zich tot die van de twee beeldhouwers, die, elk in een eigen vormentaal, reageerden op de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog.

Mariecke van der Linden en Yuri Honing zijn dé verrassing in Museum de Fundatie, RTV OOST

Yuri Honing (Hilversum, 1965) en Mariecke van der Linden (Ravenstein, 1973) maken van één van de zalen in de Fundatie Zwolle een totaalkunstwerk. De museumzaal wordt volledig beschilderd door Van der Linden, waarbinnen een manshoge piëta, met Spinoza als Maria en het onthoofde lichaam van Marie-Antoinette als Jezus, samen met Honings muziek zorgen voor een totaalbelevenis. Vloer, wanden en plafond maken onderdeel uit van de multidisciplinaire installatie. Beiden reageren op geheel eigen wijze via beeldende kunst en muziek op politieke en historische thema’s met als adagium ‘Homo homini lupus’, de mens is een wolf voor zijn medemens.

Mariecke-van-der-Linden,-Quatre-Mains---the-Schumanns,-Clara-und-Robert,-olieverf-op-doek,-90-x-180-cmMariecke van der Linden, Quatre Mains - the Schumanns, Clara und Robert, olieverf op doek, 90 x 180 cm. 

De samenwerking tussen Mariecke van der Linden en Yuri Honing is uniek omdat Van der Linden oorspronkelijk componist is en Honing beeldende kunst in al zijn albums een belangrijke rol laat spelen. Deze combinatie levert een zeldzame kruisbestuiving op.

Mariecke van der Linden, Blut und BodenMariecke van der Linden, Blut und Boden, olieverf op doek, 30 x 40 cm.


  • Vanaf: 21 Sep 2018
  • Tot en met: 06 Jan 2019
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen