Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 10 juli 2021
  • Tot en met: 03 oktober 2021
  • Locatie: Museum de Fundatie

Design by Nature - in samenwerking met Biobased Creations

Inventieve kunstenaars omhelzen de mogelijkheden en schoonheid van de natuur om een nieuwe, duurzame wereld vorm te geven. 

Hoe kan de wereld gered worden van de klimaatcrisis? Is er schoonheid te vinden in duurzaamheid? In het besef dat de natuur de mensheid hoe dan ook zal overleven omhelzen verschillende kunstenaars de natuur als bron voor het ontwerpen van een duurzame wereld. In Design by Nature tonen zij de inventiviteit én de schoonheid van toegepaste kunst, gebaseerd op de natuur, en dat allemaal in onze dagelijkse huiselijke omgeving. Het gaat in deze tentoonstelling om het bouwen van huizen en het inrichten daarvan met biobased materialen.

De tentoonstelling is samengesteld door Biobased Creations, van Lucas De Man en Pascal Leboucq. Eerder maakten zij o.a. The Growing Pavilion (Dutch Design Week, 2019). Deze nieuwe Future Factory tentoonstelling toont de schoonheid en de mogelijkheden van een nieuwe, circulaire en biobased economie.

Biobased Creations & Museum de Fundatie organiseren een vierdelige toekomstbestendige programmareeks bij deze tentoonstelling: Dit is Overijssel. Hier gaat Lucas De Man (Biobased Creations) samen met boeren, burgers, bankiers, bouwers en beleidsmakers op zoek naar hoe we op regionaal niveau meer biobased en circulair kunnen denken en doen. Het programma is gratis en vindt plaats in Schouwburg Odeon, tegenover Museum de Fundatie Zwolle. 

PROGRAMMAREEKS DIT IS OVERIJSSEL

Studio Marlène Huissoud, COCOON #1, 2017, cocons van zijderupsen, biohars van honingbijen, foto: © Marlène Huissoud, bruikleen van de kunstenaar


Martijn Straatman, Manureality, 2019, paardenmest, foto: © Femke Rijerman, bruikleen van de kunstenaar

KIJKEN: KUNSTENAARS TONEN IN DE FUNDATIE HOE JE KOEIENBLOED EN PAARDENMEST DUURZAAM KUNT GEBRUIKEN (RTV OOST, 21-07-2021)

LUISTEREN: LUCAS DE MAN BIJ NIEUWSWEEKEND (10-07-2021)

LEZEN: BACTERIËN, BIJEN EN BLOED: DESIGN MET DE TECHNIEK VAN DE NATUUR (TROUW, 10-07-2021)

De natuur biedt ons mooie, innovatieve en toepasbare oplossingen voor problemen als klimaatverandering, afval, verspilling, droogte of CO2 uitstoot. Kunstenaars experimenteren met een grote rijkdom aan materialen en processen. In Design by Nature zie je de resultaten; bijvoorbeeld een muur van popcorn, een slaapkamer van planten, meubels van insecten, schoenen op basis van bacteriën, een wc ge-3D-print uit rioolwater of een LP van koeienbloed. De tentoonstelling laat zien dat de creatieve makers het initiatief hebben overgenomen van de grote bedrijven en dat zij de toekomst bepalen. In de zalen van Museum de Fundatie kunnen zowel de bezoekers als de bedrijven die onze huizen van de toekomst zullen bouwen kennismaken met de radicale ideeën van deze kunstenaars.

Aniela Hoitink, MycoTEX seamless jacket, 2018, 100% mycelium, ontwerp in samenwerking met Karin Vlug, foto: © Jeroen Dietz, bruikleen van de kunstenaar


Sinae Kim, This is urine, 2020, glazuur van mineralen uit urine, klei, bruikleen van de kunstenaar

Basse Stittgen, Blood related, LP van afgedankt koeienbloed, bruikleen van de kunstenaar

De installatie The Exploded View, een demonstratie van de schoonheid en kracht van biobased en circulair bouwen, vormt de rode draad door Design by Nature. The Exploded View, ontworpen door Pascal Leboucq, is een huis op schaal 1:4 dat alle mogelijkheden van biobased en circulair bouwen laat zien. Rond de twaalf materiaalgroepen van het huis tonen de deelnemende kunstenaars hun samenwerking met de natuur. Ze laten zien wat er momenteel allemaal al kan en hoe we stap voor stap naar een duurzame en circulaire samenleving kunnen bewegen.

The Exploded View: Slaapkamer van jute door Samira Boon, foto: © Nanno Simonis & Eric Melander

Dit is Overijssel

In De Fundatie is ook het standbeeld Dit is Overijssel te zien. Dit beeld, gemaakt door Biobased Creations in opdracht van De Fundatie en verworven voor de provinciale kunstcollectie, stelt de kracht van de natuur in provincie Overijssel centraal. Het laat zien wat we allemaal kunnen met de grond en de landbouwproducten uit Overijssel. Het beeld is gebouwd met grondstoffen en kennis uit Overijssel, zoals rietblokken uit de Weerribben, lokale kalk-hennepambachten en 3D-geprint mycelium en weggegooide papieren bekers. Dit is Overijssel is een uitnodiging om vooral lokaal te denken en te bouwen.

Met werk van:

Aniela Hoitink (MycoTEX)
AR-CH-IT
AtelierLVDW
Basse Stittgen
Blast Studio
Clemence Grouin-Rigaux
Diana Scherer
Emma van der Leest
Fabrikaat
Fabrikoos
Full Grown
Hannah Segerkrantz
House of Dus
Jan Klingler
Kaffeeform
Marlène Huissoud
Martijn Straatman
Materia Madura
Nienke Hoogvliet
Rosie Broadhead
Sebastian Cox
Sinae Kim
Studio Bas Froon
Studio Klarenbeek & Dros
Studio Sarmite
Tamara Orjola
Jonas Edvard
Tomas Libertiny
Valdís Steinarsdottír

Dit is Overijssel

Joris van Tubergen, in samenwerking met House of DUS, Thijs Rodenburg (Biopolymers) en Ruud Rouleaux (Colorfabb)
EcoBouwSalland
HuisVeendam  
Bioblocks
Jory Swart
Blast Studio

The Exploded View Materials & Methods

Aquaminerals
Basilisk/TU Delft
Basse Stittgen
BC Architects
Bioblocks
BlueBlocks
Carolyn Raff Studio
Diana Penciu
Ecoboards
ECOplex
ECOR
EverUse
Fiberplast
Forbo
FruitLeather Rotterdam
Hempflax Building Solutions GmbH
Huis Veendam
Isohemp
Jansen by ODS 
J. Swart Design
Kathryn Larsen
Kvadrat
Laura Luchtman
Martens keramiek b.v.
Metisse
Mogu Srl
Nils Ahrenberg, Sebastian Guzman Olmos New Lignum
NPSP B.V.
OMLAB
Puurkurk
Rik Makes
Studio Klarenbeek & Dros
Studio Samira Boon icw NPSP DoFactory & Wolck
Studio Samira Boon icw HybridFormsLab / VU Amsterdam 
Ten Cate outdoor Fabrics / Blue Loop
The New Makers
Waterweg
Xyhlo Biofinis

Over Biobased Creations 

Met verhaal en verbeelding werkt Biobased Creations mee aan het creëren van een nieuw circulair waardesysteem. Met hun artistieke installaties brengen ze de schoonheid en kracht van biobased materialen en verhalen onder de aandacht. Zo helpen ze de nodige omslag naar een circulaire en duurzame samenleving te versnellen. Tijdens de Dutch Design Week van 2019 presenteerden zij The Growing Pavilion, een paviljoen dat volledig biobased, 95% circulair en 10 ton CO2 negatief is. Het project werd officieel betiteld met ‘highly commended’ door de jury van de prestigieuze Dezeen Awards. In navolging werden ze benoemd tot curator van de Embassy voor circulair en biobased bouwen, een onderdeel van de Dutch Design Week.. Vanuit die embassy creëerden ze in 2020 The Exploded View, een 1:4 archetype huis opgebouwd uit state of the art biobased materialen en circulaire methoden. De volgende stap volgt dit jaar en is  de bouw van een huis op schaal 1:1. Met hun unieke combinatie van storytelling, verbeelding en concrete cijfers ontlokte Biobased Creations veel bewondering van zowel de kunst-, design-, als de bouwwereld.


The Exploded View kwam tot stand met steun van BPD, Buro Kade, Dutch Design Foundation, Jansen by ODS, Provincie Noord Brabant, Moodumo Aquaminerals, Blue City, CLICKNL, Design United, Greenport West-Holland, De Wit ≠ Weismann, Eco+Bouw, ECOplex, Energie- en Grondstoffenfabriek, Forbo Flooring, Lectoraat BioBased Bouwen CoEBBE (Avans Hogeschool & HZ University of Applied Science), LENTE woningcorporaties, Martens Keramiek, Primum, Stichting Agrodome, Ten Cate Outdoorfabrics.

DESIGN BY NATURE is onderdeel van de Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien in exposities zowel binnen als buiten het museum.

Beeld header: Full Grown, The Storm Chair, 2012 - 2016, Willow Salix viminalis, bruikleen van de kunstenaar


  • Vanaf: 10 Jul 2021
  • Tot en met: 03 Oct 2021
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen