Menu
Plan je bezoek

In de programmareeks Dit is Overijssel onderzoeken Biobased Creations en Museum de Fundatie wat er al gebeurt in Overijssel op het gebied van duurzaamheid, welke kansen er nog voor het grijpen liggen en wat er in de toekomst allemaal nog kan. In vier delen gaat Lucas De Man (Biobased Creations) samen met boeren, burgers, bankiers, bouwers en beleidsmakers op zoek naar hoe we op regionaal niveau meer biobased en circulair kunnen denken en doen. Want als we met elkaar een duurzame toekomst willen, dan moeten we anders gaan bouwen, wonen, consumeren, boeren en produceren. 

Voorafgaand aan het programma is de tentoonstelling Design by Nature te bezoeken in Museum de Fundatie. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met een borrel, in de foyer van Schouwburg Odeon.

Di. 17 augustus, vanaf 18:30
#1 De toekomst van landbouw
Met o.a. Mo Smit (Bouwtuin) en Rens Borgers (EcoBouw Salland) 

Zo. 5 september, vanaf 11:00 uur
#2 De toekomst van steden en wijken
Met o.a. Patrick Nederkoorn en Sandra Nap (Holland Houtland) 
Onderdeel van het Stadsfestival, op het Grote Kerkplein in Zwolle. Gratis toegang. 
Meer info

Di. 21 september, vanaf 18:30
#3 De toekomst van circulariteit
Met o.a. Marjanne Cuypers (BlueBlocks) en Ben Oranje 

Za. 2 oktober, vanaf 18:30 
#4 De toekomst van waardesystemen
Met o.a. Linda Vosjan (Climate Cleanup), Mojdeh Feili (Value), Fides Lapidaire (Broodje poep) 

Bekijk een volledige programmabeschrijving hieronder. 

Het programma en de tentoonstelling zijn gratis te bezoeken. Een (gratis) ticket reserveren is wel verplicht, behalve voor zondag 5 september. Dan is het programma onderdeel van het Stadsfestival. 

Let op: Zwolse Theaters werkt met de CoronaCheckApp. Om Odeon te kunnen bezoeken heb je een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Lees er hier meer over. 

RESERVEER EEN TICKET

Het beeld Dit is Overijssel, gemaakt door Biobased Creations met materialen en kennis uit Overijssel, is te zien in de tentoonstelling Design by Nature. Foto: © Peter Tijhuis. 

#1 Dit is Overijssel:
De toekomst van landbouw. 

Dinsdag 17 augustus
Vanaf 18:30 uur: Design by Nature in Museum de Fundatie Zwolle
20:00 uur: Start programma, Schouwburg Odeon, Zwolle

Als we opnieuw naar onze omgeving kijken, blijken er nog veel kansen te liggen; we kunnen meer lokaal werken, de grond minder uitputten en tegelijkertijd meer toekomstige materialen laten groeien. Welke potentie heeft Overijssel om de materialen van toekomst te verbouwen, zonder de menselijke wensen uit het oog te verliezen?

Met: 

Mo Smit (initiator van Bouwtuin)

Bossen, landgoederen en akkers bieden veel potentie voor het produceren van natuurlijk/ biobased bouwmateriaal dat weer kan worden ingezet voor duurzame bouwontwikkelingen. Mo Smit is architect en initiator van Bouwtuin en onderzoekt welke mogelijkheden er lokaal zijn om deze mogelijkheden optimaal te benutten. Denk aan reststromen hout die vrijkomen bij het biodiverser maken van bossen, mogelijkheden voor lokale akkerbouw in de vorm van vlas en hennep en het gebruiken van lokale grondsoorten. Naast haar rol bij Bouwtuin is Mo docent en onderzoeker, verbonden aan de leerstoel van Architectural Engineering van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft, waar zij met masterstudenten en collega’s ontwerpend onderzoek doet naar de ontwikkeling van een circulaire gebouwde omgeving en specifiek naar de manier waarop circulair materiaalgebruik kan bijdragen aan de genius loci (geest van de plek) en de creatie van betekenisvolle bouwambachten en werkgelegenheid door de hele bouwketen heen.

Rens Borgers
Rens Borgers is oprichter en eigenaar van EcoBouwSalland. Als aannemer en bouwadvisseur is EcoBouwSalland gespecialiseerd in Kalkhennep en Strobouw. Met kalkhennep en stro kan gezonder, duurzamer, lokaler en socialer gebouwd worden. Een oude methode waar steeds meer interesse voor is. Met EcoBouwSalland bouwde Rens inmiddels tientalle huizen, vaak samen met de toekomstige bewoners en met materialen van dichtbij. 

Pascal Leboucq

Pascal is ontwerper en scenograaf. Met Biobased Creations maakte hij het internationaal geroemde The Growing Pavilion. In navolging daarvan ontwierp hij de rondreizende biobased en circulaire maquette The Exploded View Materials & Methods. Voor Museum de Fundatie curreerde hij met Biobased Creations de tentoonstelling Design by Nature en het sculptuur Dit is Overijssel.

Lucas De Man (Biobased Creations)

Lucas De Man is acteur, regisseur, conceptontwikkelaar en directeur van Stichting Nieuwe Helden en Biobased Creations. Naast zijn werk als artistiek leider presenteert hij verschillende culturele tv-programma’s waaronder Kunstuur (AVROTROS). Hij is vaak host voor grote en kleine evenementen in binnen en buitenland en geeft lezingen en lessen als gastdocent. Vanuit Biobased Creations werkt Lucas aan experimentele projecten die bestaande en toekomstige mogelijkheden onderzoeken en de wonderbaarlijke schoonheid en impact van biobased materialen in een circulaire samenleving vieren. In 2019 toonde het team het internationaal gerenomeerde The Growing Pavilion op de Dutch Design Week en een jaar later The Exploded View.

Ben Oranje (Poëzie)

Een groot deel van Bens inspiratie komt uit de omgeving van Overijssel en hij omschrijft zijn stijl als ‘verhalend, humoristisch en bij vlagen op het randje’. In samenwerking met Poetry Circle Zwolle waar Ben coördinator is,schreef hij een luisterboek over de Peperbus (te beluisteren via Spotify onder de naam 'Verhalen in jouw stad 038'). Ook publiceerde Ben in de bundel 'Swolsche Stijl' van Poetry Circle en probeert hij zijn teksten regelmatig uit bij dit gewaardeerde open podium van Zwolle. In 2019 stond Ben op het Kattegat Festival én aanstaande editie 2021 is hij er ook weer bij. Recent schreef hij voor de Impacter in samenwerking met Gemeente Zwolle een prozastuk over de participatie van jongeren in de stad. Volg Ben via @BenOranje op Instagram.

#2 Dit is Overijssel:
De toekomst van steden en wijken.

Zondag 5 september
Vanaf 11 uur, tijdens het Stadsfestival op het Grote Kerkplein. 

Onze woonomgeving kan groener, socialer én gezonder tegelijk. Het klinkt als een utopie maar er zit veel nut en noodzaak in. Bovendien zijn er lokaal tal van voorbeelden te vinden om dit ideaal waar te maken. Doe je mee?

Met:

Presentatie: Patrick Nederkoorn

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier en presentator. Na een studie politicologie en theologie ging Patrick naar de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch. Hij werd genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs en won (samen met Jan Beuving en Tom Dicke) de Annie M.G. Schmidtprijs met het lied ‘Die geur’. Patrick werkt onder andere voor Met het oog op morgen en Spijkers met Koppen. In zijn voorstellingen verweeft hij persoonlijke verhalen met de actualiteit. Hij maakte drie solovoorstellingen, twee duoprogramma’s en wordt daarnaast veel gevraagd als presentator. Dit seizoen speelt hij de voorstelling Hoogtij.

drs. Sandra Nap (Holland Houtland)
Als ‘wegbereider opschalen’ biobased bouwen is Sandra Nap verbonden aan Holland Houtland. Holland Houtland helpt politiek, overheid, bedrijven, wooncorporaties en kennisinstellingen in de transitie naar gezonde bouw, landbouw en economie. Die transitie kan niet anders dan zoveel mogelijk hernieuwbare, plantaardige materialen te gebruiken, zoals hennep, vlas, stro, lisdodde en naar nieuwe financiering en waarderingsmodellen te gaan.

Wijnand van Die (Het Oversticht)
Wijnand werkt als adviseur Duurzame Stedebouw bij Het Oversticht. Al sinds 1925 zet Het Oversticht zich in om voor zoveel mogelijk mensen een inspirerende leefomgeving te creëren en te koesteren. Bij die missie moeten we de belangrijke vragen niet uit de weg gaan. “Wat zijn werkelijk duurzame drijfveren?” Even gauw incashen op een Energietransitie is dat in ieder geval niet. Investeren in onze gezondheid is dat wel. Bij ‘Duurzaamheid’ speelt de factor tijd een cruciale rol. Wat nu een grote investering lijkt, kunnen we ons verspreid over een lange periode makkelijk veroorloven. En tegelijkertijd: wat een slechte investering blijkt, kan ons nog jaren blijven achtervolgen. We moeten er samen voor zorgen dat de investeringen die we doen in de leefomgeving, weloverwogen zijn en waarde toevoegen. Wat ons daarbij gaat helpen is een tastbaar, geloofwaardig en hoopvol perspectief. Een toekomst die gebaseerd is op gezamenlijk gedragen waarden, in plaats van individueel winstbejag. Daarom: we moeten het hoog nodig hebben over ons Gemeenschapskapitaal.

Poëzie van: Makerscollectief Elea Schoon (muzikant), Carlyn Westerink (illustrator) en Sarah Lucassen (Stadsdichter Zwolle)

#3 Dit is Overijssel:
De toekomst van circulariteit.

Dinsdag 21 september 
Vanaf 18:30 uur: Design by Nature in Museum de Fundatie Zwolle
20:00 uur: Start programma, Schouwburg Odeon, Zwolle

In een circulaire economie bestaan eigenlijk geen ‘eindproducten’ of afval. Al het materiële om ons heen kan zo weer toegepast in een ander object worden of terug de grond in worden gebracht. Wat gebeurt er al in Overijssel en waar liggen de uitdagingen om dit nog meer in de praktijk te brengen?

Met o.a.: 

Marjanne Cuypers (BlueBlocks) 

BlueBlocks is opgericht door Marjanne Cuypers, een onderzoeker en biodesigner met een focus op het ontwerpen voor afvalvrije systemen. Marjanne studeerde industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Sindsdien heeft ze voor (internationale) bedrijven gewerkt aan uiteenlopende innovatieprojecten en was ze docent vormgeving aan De Haagse Hogeschool. Met BlueBlocks werkt ze als docent en onderzoeker samen met De Haagse Hogeschool om nieuwe materialen te ontwikkelen en de rol van design en duurzamere voedselsystemen te onderzoeken. In haar meest recente projecten werkt ze met Nederlands zeewier als (toekomstige) bron voor gezonde voeding, voor bioplastic en voor vezelplaat gemaakt van de overgebleven vezels na extractieprocessen.

Ben Oranje (Poëzie)

Een groot deel van Bens inspiratie komt uit de omgeving van Overijssel en hij omschrijft zijn stijl als ‘verhalend, humoristisch en bij vlagen op het randje’. In samenwerking met Poetry Circle Zwolle waar Ben coördinator is,schreef hij een luisterboek over de Peperbus (te beluisteren via Spotify onder de naam 'Verhalen in jouw stad 038'). Ook publiceerde Ben in de bundel 'Swolsche Stijl' van Poetry Circle en probeert hij zijn teksten regelmatig uit bij dit gewaardeerde open podium van Zwolle. In 2019 stond Ben op het Kattegat Festival én aanstaande editie 2021 is hij er ook weer bij. Recent schreef hij voor de Impacter in samenwerking met Gemeente Zwolle een prozastuk over de participatie van jongeren in de stad. Volg Ben via @BenOranje op Instagram.

Meer gasten worden later aangekondigd, hou deze website in de gaten! 

#4 Dit is Overijssel:
De toekomst van waardensystemen.

Zaterdag 2 oktober 
Vanaf 18:30 uur: Design by Nature in Museum de Fundatie Zwolle
20:00 uur: Start programma, Schouwburg Odeon, Zwolle

De biobased en circulaire trein is vertrokken. We zijn in transitie naar nieuwe waardesystemen. Denk aan veranderingen in beleid, rechtssystemen en financiering. Maar het gaat ook over meer, over het menselijke. Hoe zorgen we er in Overijssel voor dat we kunnen waarderen wat voor ons echt van waarde is?

Met:

Linda Vosjan (Climate Cleanup)

Linda Vosjan maakt deelt uit van stichting Climate Cleanup, een internationale groep ondernemende mensen en ondernemers die CO2 opruimen met natuur. Ze houdt zich vooral bezig met communicatie, het bouwen van communities, strategische ontwikkeling en evenementen. Linda startte haar regeneratieve loopbaan in haar eigen buurt IJburg met lokale projecten rond duurzame energie, repair café's en vergroening. Daarvoor was ze werkzaam in de journalistiek en het middelbaar onderwijs.

Mojdeh Feili (VALUE)

Mojdeh Feili is schrijver, redacteur, en boekenrecensent. In alles wat ze doet speelt sociale rechtvaardigheid een grote rol. Tijdens haar studie Engelse literatuur raakte ze steeds beter bekend met feminisme, en vanuit daar begon ze verbindingen te ontdekken tussen verschillende onderdrukkende systemen. Een van die grote systemen is kapitalisme. Ze is ervan overtuigd dat gelijkwaardigheid niet haalbaar is in een kapitalistisch systeem, maar welk economisch stelsel dan wel zou werken wist ze nog niet. Daarom werkte ze mee aan het tijdschrift VALUE, waarin ze de zoektocht door gelijkgestemden volgen. 

Fides Lapidaire (Broodje poep)

Als Social Designer biedt Fides Lapidaire onverwachte invalshoeken op complexe maatschappelijke vraagstukken. Ze durft het niet te snappen, kijkt waar je niks denkt te vinden en legt nieuwe vragen bloot. Aan deze nieuwe invalshoeken koppelt ze een beleving die beweging in gang zet.
Van het sluiten van de nutriëntenkringloop door Broodjes Poep te verkopen, tot een erotische wortelervaring die ons voedselsysteem onderzoekt. Met een snufje humor en een scheut tastbare kennis werpt Fides Lapidaire een ander licht op dat wat we denken te weten.

Poëzie van: Makerscollectief Elea Schoon (muzikant), Carlyn Westerink (illustrator) en Sarah Lucassen (Stadsdichter Zwolle)