Menu
Plan je bezoek

Na de val van de muur en de desintegratie van de Sovjet-Unie lijkt het communisme weggeraakt in de vergetelheid van de geschiedenis. Fotograaf Jan Banning documenteert met zijn serie Red Utopia in (vanuit ons perspectief) diverse uithoeken van de wereld de nog levende restanten van deze ideologie, die zo bepalend is geweest voor de twintigste eeuw. Op vrijdag 24 november 2017 praat Jan Banning over Red Utopia in Museum de Fundatie.

Jan Banning, ‘Italië’, Partito della Rifondazione Comunista (PRC), Circolo Giudecca, Venezia.Jan Banning, Italië, Partito della Rifondazione Comunista (PRC), Circolo Giudecca, Venezia.

Red Utopia

Jan Banning ging op zoek naar locaties in vijf landen (India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland) waar de communistische geest nog rondwaart en soms zelfs nog heerst. In steden en (soms afgelegen) stadjes legde hij met zijn camera de interieurs van communistische partijkantoren met hun vaak uitbundige iconografie vast: rode vlaggen en vaandels, portretten van Marx, Engels, Lenin, Stalin en Mao en van nationale partijleiders en ideologen. Soms zijn ook de lokale partijactivisten gefotografeerd. Vanachter het bureau kijken ze geconcentreerd in de lens. Bannings foto’s kenmerken zich door een zorgvuldige hantering van compositie en licht.

Jan Banning

Jan Banning (1954) maakte internationaal naam met fotoseries over gevoelige onderwerpen uit het recente verleden, zoals de zogeheten troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog; verder met Bureaucratics, over de wereld van de bureaucratie; en met het recente Law&Order, over misdaad en straf in vier landen. Banning weet in zijn werk complexe thema’s als staatsmacht, de consequenties van oorlog en recht en onrecht om te zetten in krachtige beelden. Hoewel het in zijn fotoseries altijd gaat om grote politieke of sociologische verhalen, spelen mensen er steeds een voorname rol in.

Programma 24 november 2017, Fundatie Zwolle

15.00 uur - Inloop
15.30 uur - Gallery talk Jan Banning
16.00 uur - Bezoek Red Utopia
17.00 uur - Einde programma

Kosten: reguliere toegangsprijs
Aantal plaatsen is beperkt, dus meld je direct aan. 
aanmelding@museumdefundatie.nl