Menu
Plan je bezoek

Nieke Koek heeft een levenslange fascinatie voor het menselijk lichaam. In haar kunst stelt ze vragen over onze gezondheidszorg; want wat zou er gebeuren als je de beleving een grotere rol zou laten spelen? Nieke Koek biedt een nieuwe visie op onze gezondheidszorg, ons lichaam en daarmee het leven. Haar tentoonstelling Gelichaamd is haar eerste museale solopresentatie.

In de bijbehorende programmareeks reflecteert Nieke Koek op de status quo van het menselijk lichaam. Ze bevraagt het spectrum van het lichamelijk waarnemen en verkent hoe er over het lichaam in het algemeen wordt gedacht.


3 & 4 september
FACE-IT
onderdeel van het Stadsfestival
Op de Blijmarkt, aan de voorzijde van Museum de Fundatie Zwolle
12:00 – 18:00 uur
Gratis toegankelijk

In Face-It maakt Nieke Koek een afdruk van je gezicht in een plak pastadeeg. Wat begint als een weldadige spabehandeling, eindigt met je gezichtsafdruk in de frituur. Daarna mag je je eigen afdruk opeten. De performance heeft een vervreemdend effect; het is net alsof je eigen gezicht wordt omgesmolten.

22 oktober
Ontmoet de kunstenaar: Nieke Koek
Museum de Fundatie Zwolle
17:00 – 20:00 uur
Gratis toegang

Op 22 oktober is Nieke Koek in haar tentoonstelling Gelichaamd aanwezig om alle vragen van bezoekers te beantwoorden en haar werken toe te lichten.

5 november
Masterclass: In Search of Stories
Museum de Fundatie Zwolle
17:00 – 18:30 uur
Gratis toegang
Aanmelden? Mail: pr@museumdefundatie.nl

Het onderzoeksproject Op zoek naar verhalen (In Search of Stories) is een samenwerking tussen het Amsterdam UMC, Radboud Universiteit Nijmegen & Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hierin zoeken patiënten met ongeneeslijke kanker, samen met artsen, onderzoekers, geestelijke verzorgers en kunstenaars naar zingeving. Het doel is om een interventie te ontwikkelen, zodat in de toekomst terminale patiënten beter ondersteund kunnen worden in deze zoektocht.

In de afgelopen jaren heeft Nieke Koek met verschillende terminale patiënten in co-creatie een kunstwerk gemaakt, als onderdeel van het onderzoeksproject. In deze masterclass vertelt ze meer over haar ervaringen en gaat ze dieper in op de vraag hoe kunst kan bijdragen aan zingeving.

10 december
Pijnkoor
17:30 & 19:00 uur

Museum de Fundatie Zwolle
Gratis toegang

Laat je onderdompelen in een cluster van pijnklanken. Samen met 4 andere performers heeft Nieke Koek een pijnkoor samengesteld. Samen zullen ze een avond lang geluiden ten gehore brengen, die we normaal liever niet horen.

8 januari
Ontmoet de kunstenaar: Nieke Koek
13:00 – 16:00 uur
Museum de Fundatie
Gratis toegang met een ticket voor Museum de Fundatie Zwolle

Op de laatste dag van haar tentoonstelling Gelichaamd is Nieke Koek aanwezig om alle vragen van bezoekers te beantwoorden en haar werken toe te lichten.