Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 02 september 2022
  • Tot en met: 08 januari 2023
  • Locatie: Museum de Fundatie

Nieke Koek - Gelichaamd

Nieke Koek (Roelofarendsveen, 1982) heeft een levenslange fascinatie voor het (on)vermogen van het menselijk lichaam. Haar werken zijn poëtische vertalingen van het lichaam, en ze verheft dagelijkse, lichaamseigen zaken tot kunst. Als een goed getrainde acteur analyseert en internaliseert ze haar lijf en dat van anderen, om zo ook de kijker bewust te maken van het eigen lichaam.

Nieke Koek, Fossils, 2022, gips. Foto: Peter Tijhuis.

In haar kunst stelt Nieke Koek vragen over onze gezondheidszorg: want wat zou er gebeuren als je de beleving een grotere rol zou laten spelen? Om dat te onderzoeken heeft Koek meerdere samenwerkingen met ziekenhuizen en universiteiten. Zo werkt ze ook in co-creatie met terminale patiënten. Ze biedt een nieuwe visie op gezondheidszorg, het lichaam en daarmee het leven.

Het oeuvre van Nieke Koek kan alle verschijningsvormen aannemen: van video tot performance, van borduurwerk tot sculptuur. Het gaat haar in haar werk niet om de vorm, maar om de ervaring. Gelichaamd is haar eerste museale solopresentatie.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek, met daarin een gesprek met Nieke Koek. Een uitgave van Waanders Uitgevers en Museum de Fundatie.

Nieke Koek, Yellow, 2012, gips, epoxy, stalen constructive, collectie Amsterdam UMC. In samenwerking met Thijs Elich.

Gelichaamd is onderdeel van de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie, waarin multidisciplinaire makers op zoek gaan naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien zowel binnen als buiten het museum.Beeld header: Nieke Koek, Nota Bene, 2020, cederhout, populier multiplex, gietijzer, staal. In samenwerking met Anton Klijnsmit (kettingzaag snijwerk). Foto: Peter Tijhuis.


  • Vanaf: 02 Sep 2022
  • Tot en met: 08 Jan 2023
  • Locatie: Museum de Fundatie