Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 01 februari 2020
  • Tot en met: 13 september 2020
  • Locatie: FUNDATIEfusion: Cibap, Nijverheidstraat 11, Zwolle

#NoFilter - CIBAP ZWOLLE

Foto’s die we tegenwoordig maken zijn bijna altijd digitaal. Je klikt met je smartphone en bewerkt de foto met een app. Of pakt een camera en creëert, met behulp van Photoshop, het mooiste eindresultaat. De foto’s die je op deze FUNDATIEfusion ziet, zijn gemaakt vóór de periode van digitale fotobewerkingsprogramma’s. Elke fotograaf hanteert een heel eigen techniek.

Henk Tas maakte in 1991 bijzondere composities van bestaande objecten. Met lampen en kaarsen voorzag hij de voorwerpen van bijzondere lichteffecten. Daarna fotografeerde hij de opstelling vanuit een specifieke hoek met analoge camera.
De foto van Gerald van der Kaap is een heel vroeg voorbeeld van digitale fotografie. Hij heeft een landschap met dreigende lucht gefotografeerd en via de computer vermenigvuldigd, waardoor de uiteindelijke foto bijna abstract is.

Elke fotograaf hanteert een heel eigen techniek.

Ger van Elk behandelt in zijn werk de elementen van de natuur alsof ze stoffelijk en maakbaar zijn. Maar hoe zit het met de horizon, bestaat die nu wel of niet? Vanuit dat idee heeft hij een aantal werken gemaakt van het boven Amsterdam gelegen Kinselmeer. Bij het meer maakte hij foto’s van het water, het land en de lucht. Die foto’s bewerkte hij met computer, penseel en inkt om er vervolgens dia-films van te maken. En alsof hij het niet-tastbare van de horizon eruit wil halen, heeft hij de foto daarna doormidden gesneden en de beide delen in plexiglas schuin op elkaar gemonteerd.
Ook zie je hier de geënsceneerde fotografie van Jan van der Horn die, door in zijn studio decors te bouwen, achtergronden te schilderen en uit te lichten, magische landschappen schept. Door het op een lichtbak te plaatsen, krijgen de kleuren meer contrast en zijn het bijna sprookjes om in weg te dwalen. 

De werken van deze FUNDATIEfusion komen uit de collectie van Museum de Fundatie. Kom vóór 23 augustus 2020 naar de Fundatie voor de tentoonstelling CRUX – Schilderijen van Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade én de fototentoonstellingen Insomnia van Annabel Oosteweeghel (over slapeloosheid) en Relics of the Cold War van Martin Roemers.


FUNDATIEfusions
Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in en buiten Zwolle.


  • Vanaf: 01 Feb 2020
  • Tot en met: 13 Sep 2020
  • Locatie: Fundatiefusions