Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 24 mei 2017
  • Tot en met: 24 september 2017
  • Locatie: Museum de Fundatie

BOB DYLAN - FACE VALUE

**VERLENGD T/M 24 SEPTEMBER!**

Vanaf 24 mei 2017 toont Museum de Fundatie in Zwolle 12 pasteltekeningen van Bob Dylan (1941). Met de portrettenserie Face Value uit 2012, in bruikleen van The Bob and Jenny Ramsey Collection, is voor het eerst zijn beeldende kunst in Nederland te zien.

 Bob Dylan

On The Face Of It - Skip Sharpe, 2012, pastel op papier, 61 x 45,7 cm
From the Bob and Jenny Ramsey Collection

De tekeningen zijn even direct en ongepolijst als zijn muziek. De ‘karakterstudies’, zoals Dylan ze zelf noemt, stellen portretten van drie vrouwen en negen mannen voor. Ze kijken de toeschouwer met een zekere brutaliteit rechtstreeks aan. In trefzekere lijnen vangt Dylan karakters, die een samenstelling zijn van eigenschappen die hij verzamelde uit zijn omgeving, herinneringen en interesse in echte en fictieve personen. De titels van de werken zijn een samenstelling van wat Dylan wil uitbeelden (Losing Face, Face Down of In Your Face), gevolgd door voor- en achternaam van een persoon. Duidelijke aanwijzingen of hij werkelijk pianiste Sylvia Renard of schrijver Nigel Julian bedoelt ontbreken.

Artistieke carrière
De serie Face Value selecteerde Dylan voor een presentatie in 2013 in The National Portrait Gallery in Londen. Daarna reisden de werken naar Denemarken, de Verenigde Staten, Duitsland en nu doen ze Nederland aan. Ze hebben een unieke plek in Dylans oeuvre. Sinds zijn jeugd schetst en tekent hij veel. Vanaf de jaren zestig schildert hij met olieverf, maar niet eerder maakte hij zo'n complete serie portretten. Ook afwijkend is zijn kleurgebruik in deze pastels: kiest hij normaliter voor veel expressie en contrast, voor de gezichten zijn vier of vijf zachte kleuren gebruikt. Dylan werkt laag over laag, waarbij hij begint met het opzetten van het portret in dunne potloodlijnen, daar een zachtroze of crème laag over aanbrengt, dat uitveegt met zijn vingers en met zwart of donkerbruin het portret verder invult. Ze getuigen, net als zijn songs, van een inventieve verbeeldingskracht.

Dylan liet zijn publiek kennismaken met zijn tekentalent in het door hemzelf ontworpen boek Writings en Drawings uit 1973, waarin hij songteksten combineerde met paginagrote inkttekeningen.

Later publiceerde hij Drawn Blank (1989 en 1991-1992), waar hij 10 jaar geleden een serie gouaches en aquarellen bij maakte.

Portretkunst
Tegenover Dylans werk wordt de ruim 350 jaar eerder geschilderde portretreeks van de familie Craeyvanger gepresenteerd. Gerard ter Borch, Zwolle’s internationaal meest beroemde kunstenaar, portretteerde Willem Craeyvanger, Christine van der Wart en hun acht kinderentussen 1651 en 1658. Uit de zeventiende eeuw is geen vergelijkbare complete serie van geschilderde portretten van leden van één gezin bekend. Face Value is een vervolg op eerdere tentoonstellingen van Museum de Fundatie waarbij het portret centraal staat. De populariteit van fototentoonstelling Dutch Identity (2016) en Zie de Mens! (tot januari 2017) – met portretkunst van Bacon, Brancusi, Dumas en Richter – bewezen dat een oud genre als het portret leeft, juist in de 21e eeuw.

Bob Dylan
Bob Dylan werd in 1941 geboren als Robert Allen Zimmerman. In 1961 tekende Dylan zijn eerste platencontract en ontpopt zich als een van de meest originele en invloedrijke stemmen in de geschiedenis van de Amerikaanse pop en folkmuziek. De release van zijn tweede album The Freewheelin' Bob Dylan in 1963 tekent zijn internationale doorbraak als artiest en in de daaropvolgende jaren brengt hij diverse klassieke singles als Blowing In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Like A Rolling Stone, Knockin’ On Heavens Door en Hurricane uit. Met een meer dan indrukwekkend repertoire, opgebouwd in zijn ruim 50-jarige carrière, toert Dylan nog steeds over de hele wereld. Op 13 oktober 2016 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend "voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie". Hij is de eerste schrijver van songteksten aan wie deze prijs wordt toegekend.


  • Vanaf: 24 May 2017
  • Tot en met: 24 Sep 2017
  • Locatie: Museum de Fundatie

Bekijk ook deze tentoonstellingen