Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 22 november 2022
  • Tot en met: 25 februari 2023
  • Locatie: Holten

Collectie Nagelhout & Fundatie Collectie - Nagelhoutzaal Holten

Dokter Nagelhout, grondlegger van de Nagelhout Collectie, en Dirk Hannema, oprichter van Museum de Fundatie, verzamelden tijdens hun leven werken van veelal dezelfde kunstenaars. In deze FUNDATIEfusion zijn werken te zien uit zowel de Collectie Nagelhout als de Fundatie Collectie, van Marius Bauer, Stien Eelsingh, Leo Gestel, Raoul Martinez, Dirk Nijland, John Rädecker, Jan Sluijters en Jan Voerman. Deze tentoonstelling geeft zo een mooi beeld van deze twee belangrijke Nederlandse verzamelingen.

Collectie Nagelhout

Dokter Joannes Pieter Nagelhout (1901 – 1975) verzamelde niet alleen beeldende kunst voor zichzelf, maar hij wilde ook dat anderen van zijn kunst konden genieten. Tijdens zijn werkende leven verwierf hij 70 schilderijen en 3 beeldhouwwerken, van kunstenaars als Isaac Israëls, Jan Sluijters, Raoul Hynckes en Jan Voerman. Na zijn overlijden in 1975 bleef zijn verzameling in eerste instantie in zijn huis aan de Pastoriestraat in Holten. In 1991 doneerde zijn echtgenote Coba Nagelhout-Klijzing de collectie aan de toenmalige gemeente Holten, met als voorwaarde dat de verzameling in Holten moest blijven en als geschenk aan de inwoners van Holten moest worden beschouwd. De Collectie Nagelhout is sinds de jaren ’90 uitgebreid door de Stichting Collectie Nagelhout, met werken die een duidelijke relatie hebben met het verzamelbeleid van dokter Nagelhout.

Fundatie Collectie

De collectie van Museum de Fundatie, met locaties in Zwolle en Heino/Wijhe, bestaat uit ruim 11.000 objecten en is opgebouwd uit een aantal – overwegend particuliere – verzamelingen. De basis voor de collectie werd gelegd door Dirk Hannema (1895 – 1984). Op 26-jarige leeftijd  werd hij benoemd tot directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Onder zijn leiding groeide het museum uit tot een museum van formaat. Maar na een omstreden periode tijdens de oorlog en de aankoop van De Emmaüsgangers van Han van Meegeren, kon Hannema niet meer verder als directeur van Boijmans van Beuningen. Hij richtte zich toen volledig op zijn verzameling, die hij als sinds zijn jeugd had opgebouwd. In 1958 bracht Dirk Hannema zijn kunstcollectie naar Kasteel het Nijenhuis, waar hij ook ging wonen. In 1964 deed hij afstand van zijn collectie en schonk hij alles aan de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie, waar later Museum de Fundatie uit zou ontstaan.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin in Heino/Wijhe en Museum de Fundatie in Zwolle. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties op openbare plekken in Nederland. Kijk voor een overzicht van alle FUNDATIEfusions op museumdefundatie.nl

Voor openingstijden en toegankelijkheid, ga naar de website van de Nagelhout Collectie.


Header: Stien Eelsingh, Begrafenismaal, 1954, olieverf op doek, 90cm x 109cm, collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe .


  • Vanaf: 22 Nov 2022
  • Tot en met: 25 Feb 2023
  • Locatie: Fundatiefusions

Bekijk ook deze tentoonstellingen