Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 20 juni 2018
  • Tot en met: 22 juni 2018
  • Locatie: Huis Schuylenburg, Lange Vijverberg 8, Den Haag (10:00 – 16:00 uur)

PAUL CITROEN

In de eerste decennia van de vorige eeuw was Berlijn het brandpunt van de artistieke avant-garde. Paul Citroen, die in 1896 in de stad werd geboren en als student het modernistische Bauhaus in Weimar bezocht, kwam al op jonge leeftijd in contact met grote kunstenaars als Paul Klee en Wassily Kandinsky.

Paul Citroen, Potret van Otto Dix, 1964, krijt op papier, 60 x 50 cm, Museum de Fundatie (collectie Provincie Overijssel), Zwolle en Heino/Wijhe.


Nadat hij in 1928 naar Amsterdam was verhuisd, publiceerde Citroen in 1931 Palet, een boek gewijd aan de ‘hedendaagse Nederlandsche schilderkunst’ van Leo Gestel, Raoul Hynckes en Jan Sluijters. Ook Citroen zelf staat in het boek. Na een korte tijd van experiment vond hij in de Nieuwe Zakelijkheid van de jaren ’20 en ’30 zijn eigen stijl, gebaseerd op een heldere weergave van de werkelijkheid. Zowel met zijn foto’s als met zijn tekeningen en schilderijen richtte hij zich primair op het portret. Hij portretteerde gewone mensen, die hij toevallig kende of op straat tegenkwam, collega’s en leerlingen van de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam en de Koninklijke Academie in Den Haag, maar ook nationale en internationale beroemdheden. Een portret maken was voor hem een manier om tot de mensen door te dringen. Het landschap rond Wassenaar, waar hij vanaf 1936 woonde, vormde een noodzakelijk tegenwicht voor het hec-tische moderne leven. Datzelfde geldt voor Florence, waar hij herhaaldelijk de Piazza della Signoria met zijn kunst-schatten tekende. Sinds 1971 zijn meer dan 2000 schilderijen en tekeningen van Paul Citroen in bezit gekomen van de Provincie Overijssel. Sommige werken werden aangekocht, andere belandden via de nalatenschap van de kunstenaar in de provinciale collectie, die door Museum de Fundatie wordt beheerd.

Paul Citroen, Potret van Thomas Mann, 1947, Krijt op papier, 65 x 45 cm Museum de Fundatie (collectie Provincie Overijssel), Zwolle en Heino/Wijhe.

Lezing van kunsthistorica Silvia Homm
Op donderdag 21 juni 2018 vindt om 17:00 uur (inloop vanaf 16:30 uur) een lezing van kunsthistorica Silvia Homm over Paul Citroen plaats (voertaal: Duits).


  • Vanaf: 20 Jun 2018
  • Tot en met: 22 Jun 2018
  • Locatie: Fundatiefusions