Menu
Plan je bezoek
  • Vanaf: 15 december 2015
  • Tot en met: 15 september 2016
  • Locatie: Gemeentehuis Hardenberg

Wolken, koeien en paarden - tekeningen van Jan Voerman

In het werk van Jan Voerman (Kampen 1857 – 1941 Hattem) komen de tradities van de Hollandse 17de-eeuwse landschapsschilderkunst en het 19de-eeuwse impressionisme van de Haagse School in een oorspronkelijke beeldtaal samen. Typerend voor de IJsselschilder uit Hattem zijn de weidse landschappen met monumentale wolkenluchten, grazende of rustende koeien en noppende paarden. Deze tentoonstelling in de serie FUNDATIEfusions omvat een selectie tekeningen van de drie hoofdmotieven uit Voermans werk: wolken, koeien en paarden. Deze FUNDATIEfusion is in het gemeentehuis van Hardenberg te zien. 

“Let maar niet op Voer,
hij is aan het broeden op een wolk”
.

Dit zei Anna Verkade over haar echtgenoot als hij zich weer eens had afgezonderd om een wolkenlucht op doek of op papier vast te leggen. De wolkenlucht werd Voermans handelsmerk, soms verstild, soms dramatisch, maar altijd peilloos diep. Geboren in 1857 in Kampen en vanaf 1889 wonend in Hattem werkte Voerman praktisch zijn hele leven aan de IJssel. De meeste aquarellen en schilderijen ontstonden in het atelier. Voor zijn tekeningen trok hij de natuur in. Hij gebruikte ze als studies. Het zijn vluchtige krabbels, dikwijls op de achterkant van uitnodigingskaarten of op reclame-uitingen. Voermans tekeningen worden gewaardeerd om hun grote trefzekerheid. De schetsen geven een goede kijk op Voermans wereld: intiem en ingetogen, maar met een monumentale uitstraling. De Provincie Overijssel bezit de grootste Voerman-collectie ter wereld. De hier getoonde tekeningen bevonden zich eerder in de collectie van Henk van Ulsen (1927-2009), vooral bekend als acteur maar ook een grote kenner en verzamelaar van het werk van Jan Voerman. In 1994 droeg Van Ulsen een omvangrijk deel van zijn verzameling over aan de Provincie Overijssel. In 2010 werden nog eens 60 tekeningen van Voerman uit de nalatenschap van Van Ulsen verworven.

FUNDATIEfusions

Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken in Nederland.


  • Vanaf: 15 Dec 2015
  • Tot en met: 15 Sep 2016
  • Locatie: Fundatiefusions